все про фінанси

пʼятницю, 22 квітня 2016 р.

Ми за чисте довкілля.


   Природа необхідна для життя людини. Ми  повинні зберегти її для прийдешніх  поколінь, щоб і вони могли милуватися і пишатися красою   і багатством нашої Батьківщини. Так, до Дня довкілля в районній бібліотеці для дітей було проведено флеш – моб  « Ми за чисте  довкілля». На цьому заході були присутні учні  3 класу школи – інтернат (класний керівник      Грон І.А.). Діти  прослухали цікаву  інформацію про збереження краси і неповторності природи,  залюбки грали в гру - дискусію  «Правила поведінки на природі». Всі  діти приймали активну участь в заході.  А потім, всі  присутні дружно вийшли надвір і біля  бібліотеки малювали на асфальті гарні веселі малюнки про природу. По закінчені заходу хочеться, щоб діти пам’ятали: природа – наш дім, а ми в ньому – мудрі господарі. Охороняти природу – означає охороняти Батьківщину, це обов’язок кожної людини.






вівторок, 19 квітня 2016 р.

Біль України Чорнобилем сіяний.

/30-річчю Чорнобильської катастрофи присвячується/

Чорнобильський вітер по душах мете
Чорнобильський пил на роки опадає
Годинник життя безупинно іде …
Лиш пам’ять, лиш пам’ять усе пам’ятає

      День-спомин «Біль України Чорнобилем сіяний» до 30 -річниці Чорнобильської катастрофи провели в районній бібліотеці для дітей для учнів 7-х класів зш №1.Чорною плямою стала на нашій блакитній планеті трагедія Чорнобиля. Ту мирну весняну українську ніч на берегах Прип’яті люди ніколи не забудуть. Такими словами розпочали захід ведучі-бібліотекарі. Вони розповідали  про ті лиховісні часи, а далі слово надали учаснику ліквідації Чорнобильської катастрофи  Повітчаніну А.Г.Діти уважно слухали свідчення очевидця тих страшних подій,задавали питання. Всіх  загиблих від Чорнобильської катастрофи  учасники заходу пом’янули хвилиною мовчання. А далі подивилися уривок з документального фільму «Чорнобиль. За секунду до катастрофи». Завершився захід  піснею у виконанні дітей «Молитва за Україну». Ще довго залишалися учасники дня-спомину під враженнями , і пообіцяли не забувати  тих подій та берегти природу.








Для дітей - нові книги.

    Нещодавно районна бібліотека для дітей поповнилася новими книгами. Більше 200 книг були куплені за кошти з бюджету, що дуже  радує і бібліотекарів і маленьких читачів. Книги дуже красиві, яскраво оформлені, багато малюнків. Надійшли книги для всіх категорій читачів: дошкільнят; дітей молодшого віку; для дітей 5-7 класів багато книг, що ввійшли в шкільну програму, а також дитячих детективів, фентезі, пригод. Навіть для старшого покоління є що почитати.
 Тож запрошуємо всіх до районної бібліотеки для дітей читати книги.


Казки мого дитинства


Голосні читання казок,це форма роботи яка незаслужено забута. А діти з задоволенням читали вголос  казки «Ріпка», «Колобок», «Івасик-телесик». Цей захід їм сподобався, так як діти по-черзі змогли почитати вголос відомі всім казки для однокласників.








Гулянки-забавлянки.


                    Результатом екскурсії до бібліотеки 1 класу школи-інтернат став запис дітей до бібліотеки. І тепер вони часті гості бібліотеки для дітей. Тож для них було проведено гулянки-забавлянки «Хто багато читає, той відгадає»  Дітям задавалися питання із казок, вони з задоволенням відгадували казки, навіть розповідали їх зміст, а бібліотекар Смоктій О.М. показувала книги з цими казками. Деякі діти вибрали ці книги,щоб взяти їх додому почитати.


Подорож в країну книг.


            З  захопленою цікавістю діти  1 класу Добровеличківської школи-інтернат/ кл.керівник Щербань Наталія Миколаївна/ роздивлялися  зали районної  бібліотеки  для дітей. Вони вперше прийшли на екскурсію в дитячу бібліотеку і для них це було  відкриттям. Комфортні зали з обслуговування дітей різного віку, а  книг  в бібліотеці для дітей майже 19 тисяч, куточок «Цікаві книги малюкам»,  книжкові виставки «Чи бути здоровим вирішуєш ти», «Казка + пригода = читаю з насолодою», «Нащо мамі докучати,можеш сам все прочитати», і все це з новими  яскравими книгами. Також для дітей діє кінотеатрик «Мультляндія для малят», в якому  було  показано дітям мультфільм по казці  Андерсена Г.Х «Гидке каченя». Ще багато цікавого відбулося в бібліотеці.




четвер, 7 квітня 2016 р.

                 Відроджуємо традицію читання дітей і підлітків

       Національний проект «Україна читає дітям», ініціатором якого виступили Національна бібліотека України для дітей, газета «Комсомольская правда в Украине», за  підтримки Міністерства культури і туризму України, стартував 22квітня 2010 року. Головна ідея проекту  полягає в тому, що відомі публічні люди (співаки, спортсмени, політики, письменники, видавці, журналісти, представники всіх гілок влади) читатимуть вголос книги дітям у бібліотеках, школах, дитячих дошкільних закладах тощо, а також ділитимуться спогадами і враженнями про першу прочитану книгу, про улюблених героїв, які вплинули на їх життєвий та професійний вибір.Метою проекту є відродження традиції читання, заохочення дітей і підлітків до систематичного користування друкованою книгою, як джерелом знань.        В рамках цього проекту, відзначаючи шосту річницю з дня його старту, Добровеличківська районна бібліотека для дітей організувала і провела зустріч учнів 7-го класу Добровеличківської З.Ш. №2 (гімназія) з двома відомими в селищі особистостями: секретарем Добровеличківської селищної ради Горбатюк Аллою Анатоліївною та відомою на Кіровоградщині поетесою, членом обласного літоб’єднання «Степ» , керівником Добровеличківської літературної студії «Пролісок» Наталією Природною. Обидві жінки згадали своїх улюблених поетів і смаки їх переплелися, оскільки і одна і інша закохані в поезію Сергія Єсєніна, Ліни Костенко, Тараса Шевченка. В дитинстві обидві любили читати книги про юних героїв, партизанів, підпільників.Поетеса Наталія Природна прочитала напамять уривок з роману у віршах Ліни Костенко «Маруся Чурай», а представниця селищної влади Алла Горбатюк зачитала кілька уривків з улюбленої книги «Діти – герої».
А далі Наталія Природна презентувала свою збірку поезій   під назвою «Душі наболілої спів», яка побачила світ у 2012році.Обидві гості відповіли на запитання аудиторії, називаючи своїх улюблених письменників, улюблені твори та улюблених літературних героїв.Цікавим було останнє запитання учнів, задане Аллі Горбатюк: Чи виникає у Вас бажання прочитати у зрілому віці хоч одну з книг, які Ви читали в дитинстві і юності?  Відповіддю було бажання гості негайно взяти і прочитати книгу «Діти-герої».       Розчулені задушевними розповідями неординарних жінок, діти відкрили присутнім свої шкільні секрети. Виявилося, що у класі є дівчинка, яка пише вірші. Звати її Злочевська  Дарина. Вона прочитала один із своїх віршів про війну на Сході України. Тринадцятирічна дівчинка проявила свою громадянську позицію. У своєму дитячому вірші Дарина засуджує війну і бажає миру людям усього світу.