все про фінанси

вівторок, 30 серпня 2016 р.

Історія Добровеличківської   районної бібліотеки для дітей  
За свідченнями очевидців, дитяча бібліотека в смт Добровеличківка була   виокремлена зі структури дорослої бібліотеки в 1951 році.  Книги для бібліотеки збиралися  усіма мешканцями Добровеличківки.
Зі спогадів Наталії Іванівни Дишкант, директора районної бібліотеки для  дорослих (1956-1987 рр.): „Після війни, у 1946-1947 роках, була відроджена бібліотека для дорослих, на  давальній основі, тобто, населення селища зносило книги, в кого які були. Коли дитячих книг стало багато, створили дитячий відділ при дорослій бібліотеці. А в 1951 році бібліотека для дітей стала самостійною. Знаходилася бібліотека в простій селянській хаті, в центрі селища, налічувала близько 3000 примірників книг…”.
У бібліотеці обслуговувалось  понад 700 читачів шкільного віку. Працювали в бібліотеці завідуюча бібліотекою і бібліотекар. Згадка про перших працівників не збереглася.
У 1953-1975 рр. завідуючою районною бібліотекою для дітей працювала  Єзан Євдокія Дмитрівна, 1920 року народження, за освітою педагог.  
За роки існування бібліотека змінювала свою адресу декілька разів, доки не отримала у 1982 році приміщення по вулиці Леніна, 110, в якому знаходиться і зараз.
Після створення централізованої бібліотечної системи, у 1977 році, районна бібліотека для дітей увійшла до її складу.
1 січня 2005 року відбулась децентралізації ЦБС і районна бібліотека для дітей  стала окремою структурною одиницею відділу культури Добровеличківської райдержадміністрації.
У різні роки бібліотеку очолювали: Гуржос Любов Григорівна (1975-1978 рр.), Ільченко Тамара Семенівна (1978-1982 рр.), Калашник Клавдія Михайлівна (1982-1987 рр.). За спогадами працівників, з різних причин, у бібліотеці мала місце велика плинність кадрів, у т. ч., й керівників.

У  1982  році,  коли  на  посаду  заступника  директора РЦБС по роботі  з    дітьми     прийшла     працювати     К.М. Калашник,   коллектив майже, повністю оновився. Як керівник, вона багато зробила для підвищення іміджу бібліотеки. І, як результат, бібліотека була відзначена  перехідним призом обласної бібліотеки для дітей  ім. А.П.Гайдара  „Ключ до знань”, дипломом видавництва „Веселка” за активну участь у республіканській літературній подорожі „На героїв рівняємо крок” (1985 р.). А у 1987 році Добровеличківській районній бібліотеці для дітей було присвоєно звання „Заклад культури відмінної роботи”.
У 1993 році Добровеличківська РДБ приймала учасників обласного семінару-практикуму „Роль бібліотеки у справі виховання у юних читачів почуття любові до рідного краю”.



На фото зліва-направо:другий день семінару у Помічнянській  міській дитячій бібліотеці,виступає директор ЦБС Філіпова П.Д.;виступає голова міської Ради Хрущ С.І.

Уже більше 20 років, (з 1988 року) дружній колектив професіоналів,   очолює    Філіпова    Поліна    Дмитрівна, спочатку, як заступник директора РЦБС по роботі з  дітьми, а з 2005 року, після реорганізації РЦБС – директор РДБ. Рік народження-1963, має  вищу  бібліотечну  освіту,  закінчила  у 1988 р. Київський державний інститут культури. Як керівник, неодноразово нагороджувалась грамотами РДА і відділу культури і туризму РДА, подяками  управління культури обласної державної адміністрації.

Працівниками бібліотеки значна увага приділяється  популяризації краєзнавчих інформаційних ресурсів; організації  змістовного дозвілля, виявленню та розвитку літературних здібностей дітей. 
У різні роки при бібліотеці  працювали клуби: „Майбутній воїн”,  „Закон і ми”, „Вербиченька”, гурток „Книга і лялька”. 
 З 2003 року діє клуб сімейного спілкування  „Затишок”,  який відвідують діти і дорослі. Різноманітні засідання проводяться  4-5 разів на рік: „Сім’я. Родина. Батьківщина”,  „Знаючи  права,  пам’ятай  про  обов’язки”,      „Чари  старовинного  танцю”,   „І радість… І пісня… І пам’ять”,  „Різдвяний калейдоскоп”,   „Є щось чарівне в музиці і в музі”.
 Особливий акцент в роботі бібліотеки, вже чверть століття, надається виявленню творчих дітей. У селищі діє дитяча літературна студія  Пролісок”,  керівником якої упродовж 10-ти років є бібліотекар РДБ Наталія Корніївна Коцюк, яку знають у районі і далеко за його межами, як Наталію Природну – талановиту поетесу, на вірші котрої, написано не одну пісню. За  участі Н.К.Коцюк у бібліотеці відбулися пам’ятні зустрічі з поетами: Петром Селецьким, Валерієм Гончаренком. На   різні заходи запрошуються майстри слова   місцеві  поети:  Іван Мар’янов, Анатолій Ірха, Людмила Юферова та інші. Ще важлива деталь: студійці виїздять на села  з метою проведення тижнів української літератури, уроків літератури рідного краю, творчих зустрічей.
У 2007-2009 р.р. бібліотекарі РДБ втілюють у роботу розроблену ними комплексну цільову програму „Дорога вічна до краси”,  головна мета якої – розвивати пізнавальні інтереси дітей
до мистецтва та краси, навички художнього та естетичного сприйняття світу.
Щорічно РДБ долучається до організації і проведення у районі Всеукраїнського          конкурсу            „Найкращий        читач         року”.
У 2008 році користувачка  дитячого відділу Піщанобрідської сільської бібліотеки перемогла на обласному етапі зазначеного конкурсу і стала учасницею пізнавально-розважального Фестивалю дитячого читання  „Книгоманія” у м. Львів.


2009 рік – рік оновлення бібліотеки для дітей.
                 
     Мій дім – моя фортеця! З цим висловом не можна не погодитись. Але якщо третину свого життя ми проводимо у стінах робочих, то для багатьох саме вони стають другою фортецею. Про те, як впливає охайність, затишок, стиль приміщення на кількість відвідувачів та мікроклімат у колективі, добре знають бібліотекарі Добровеличківської  районної бібліотеки для дітей.
               Культосвітній заклад налічує більше 20 тисяч книг, у ньому записано 1500 читачів, які забезпечують 12.5  тисяч відвідувань на рік при книговидачі 25 тисяч примірників. Серед постійних відвідувачів бібліотеки не лише школярі, а й їхні батьки, бабусі та дідусі.
  Але не лише видачею книг займаються бібліотекарі. Цей невеличкий колектив у складі директора Поліни Філіпової, бібліотекарів Наталії Коцюк, Наталії Велікан, Ольги Смоктій  влаштовує силу – силенну заходів як для молодших школярів, так і для старших. З огляду на це можна подумати про якісь надзвичайні умови, у яких з року в рік працюють ці  завзяті люди. На жаль, це далеко від істини. Приміщення до останнього часу мало багато вад і про особливий комфорт говорити не доводилося. Лише у 2008 році за сприяння  районної влади  вдалося, нарешті, перекрити дах, що протікав, мов рядно. Трошки раніше була налагоджена опалювальна система. А вже цього (2009року)  руки дійшли до косметичного ремонту. Це передбачало цілий комплекс робіт. І якщо на заміну п’яти вікон на металопластикові гроші лишилися із цільового районного фінансування, то всі інші роботи бібліотекарі повинні були оплачувати без сторонньої допомоги. Отже, на  фарбування стелажів та підлоги, побілку стелі та стін було витрачено близько 4 тис. гривень, що надійшли на спеціальний  рахунок від оренди приміщення та платних послуг.
   Хочеться наголосити, що внутрішні ремонтні роботи були виконані колективом культосвітнього закладу власноруч  і  в  той же час основна робота з видачі книг  не припинялася ні на хвилину. У такому напруженому ритмі бібліотекарі працювали майже три місяці поспіль.
   
    Тож, коли робота була завершена, було вирішено влаштувати небагато і не мало, а вхідчини, наслідуючи народні традиції, де повинні бути гості, хліб-сіль, подарунки  господарям, частування гостей,  пісні та жарти.
       Запрошених на таку приємну подію виявилося дуже багато. Передусім, це були школярі загальноосвітніх шкіл райцентру №1 та №2 із  своїми наставниками.  Не проминули  привітати своїх колег  теплим словом,співом  і подарунками працівники  бібліотеки для дорослих, районного Будинку культури, музичної школи. Серед гостей можна було побачити і спонсорів бібліотеки, і активних читачів минулих років, членів клубу сімейного відпочинку «Затишок», людей, які так чи інакше пов’язані  з бібліотекою. Звичайно ж, на церемонії були присутні керівники району.
    Так районну раду представляв її голова Василь Ткаченко, а райдержадміністрацію – керівник апарату Валентина Алєксєєва. А від депутатського корпусу була присутня депутат районної  ради Галина Каліннікова.
     Всі гості сказали багато теплих слів на адресу бібліотекарів, вручили подарунки. Бібліотечні фонди поповнилися не лише дитячими книгами, а й мякими іграшками. За задумом керівництва відділу культури, ігровий куточок, облаштований на килимовому покритті в одному із залів, буде слугувати до заохочення дітлахів відвідувати читальню.
      Окрасою свята стали музичні номери, які підготувала більша частина запрошених. А завершилися вхідчини смачним частуванням, в якому теж всі дружно взяли участь.
    
   Всі зусилля і старання бібліотекарів, які були потрачені ще в 2009 році на створення престижного образу бібліотеки  для дітей в суспільстві, не пропали марно. Районна влада і керівництво району відмітили добру роботу районної бібліотеки для дітей, давши добро та виділивши кошти на придбання у бібліотеку сучасної кіно-відео та комп’ютерної мультимедійної техніки.

       На радощах одне з перших, весняних засідань клубу сімейного спілкування «Затишок»2010 року під назвою «Весняне пробудження природи, весняне пробудження душі» було проведене з використанням нової, сучасної відеотехніки. З яким задоволенням співала під караоке талановита сім’я Беркутів! А всі присутні дружно підспівували юним вокалістам братам – Олександру та Миколі Беркутам а також їхньому батькові Сергію Олександровичу.

   За створення престижного образу бібліотеки обласна бібліотека для дітей ім. Гайдара відзначила  у номінації «Палітра майстерності – 2010» колектив Добровеличківської районної бібліотеки для дітей.
                  З 2011 року бібліотеки Кіровоградщини взяли активну участь  у реалізації Національного проекту «Україна читає дітям». Протягом 2011року і до тепер публічні люди району активно розповідають і читають підростаючому поколінню кращі твори української і світової літератури.
   До участі у реалізації Проспекту долучилася і Добровеличківська  районна бібліотека для дітей. Було проведено цілу низку зустрічей юних читачів бібліотеки з відомими людьми селища Добровеличківка.


                  З 2011-го по 2014-й роки районна бібліотека для дітей працювала згідно цільової комплексної програми  «Інформаційна культура ХХІ століття в дитячій бібліотеці»,  мета якої – поширення серед відвідувачів бібліотеки якісних знань щодо технічних, етичних, правових форм інформаційної культури та використання набутих навичок, як в реальному, так і в віртуальному світі.
          Найяскравішим епізодом в роботі районної бібліотеки для дітей у 2013 році стало святкування 10-річного ювілею з дня заснування клубу сімейного спілкування «Затишок».
   На ювілейне засідання клубу зібралися колишні і нинішні його члени та запрошені гості. Шановне товариство зібралося в святковому залі бібліотеки у доброму настрої, з подарунками, добрими побажаннями, піснями, жартами та сонячними посмішками. Скільки радості та позитиву витало того дня під дахом бібліотеки для дітей! Кожен присутній на ювілейному засіданні отримав того дня в подарунок альбом для світлин та спеціально виготовлений бібліотекарями ювілейний плакат.
   Всі гості бажали нових зустрічей, щоб наш «Затишок» жив ще довго-довго і збирав все нові і нові сім’ї для спілкування у теплому сімейному колі.

             Наше життя не стоїть на місці. В тому числі і життя бібліотеки. Бібліотека стала інформаційним центром для своїх користувачів, пропонуючи їм безлімітний Інтернет, WI-Fi, скайп-спілкування та багато інших послуг.  Новітні технології надихнули бібліотекарів на створення різних фотопутівників,  буклетів, мультимедійних презентацій, промо-роликів,буктрейлерів.
   Районна бібліотека для дітей є методичним центром для всіх бібліотекарів району,що працюють з дітьми. Бібліотека проводить різноманітні стажування, практикуми, творчі лабораторії, уроки майстерності для  сільських бібліотекарів району.
     У 2014 році обласна бібліотека для дітей ім. Гайдара ініціювала проведення на базі Добровеличківської районної бібліотеки для дітей  «Літнього курсу бібліотечної інноватики для сільських бібліотекарів».
Зали бібліотеки обновилися. Створені комфортні зони для обслуговування користувачів - «Іграшкова поляна», «Цікаві книги малюкам», «Наш вернісаж», «Інтернет-центр», «Краю мій рідний, горджуся тобою»(де була створена виставка-презентація однієї книги «Культура і побут населення України»)
 Тепер бібліотека для дітей стала сучасним дитячим закладом.
Бібліотека сьогодні є інформаційним, культурним, освітнім закладом, який забезпечує акумуляцію, збереження і взаємовикористання документально-інформаційних ресурсів для дітей; головною бібліотекою Добровеличківського району у сфері бібліотечно-інформаційного обслуговування дитячого населення; методичним, і координаційним центром дитячих бібліотек району, центром проведення Всеукраїнських і регіональних конкурсів, проектів і досліджень.




 Оголошення

В  районній бібліотеці  для дітей

14 вересня 2016 р.    о  10.00


відбудеться свято

до 65-річчя з дня заснування районної дитячої бібліотеки

«З днем народження, бібліотеко!»

Запрошуємо всіх бажаючих.

пʼятницю, 19 серпня 2016 р.

Україно,ти моя молитва

До 25 річчя з дня Незалежності в районній бібліотеці для дітей пройшла мультимедійна презентація.У вступному слові бібліотекар-бібліограф Смоктій О.М. розказала про формування українського народу, про основні етапи становлення незалежної України. До уваги користувачів бібліотекарі приготували кадри з історії Української державності.  Діти зацікавлено  переглядали кадри,і жваво обговорювали їх.





Мій рідний край – частинка долі України
    Під такою назвою в районній бібліотеці для дітей пройшов День бібліографії. Присвячений він був 25 річчю Незалежності України. До послуг користувачів 5-9 класів  були організовано велику книжкову виставку « Під синьо-жовтим прапором свободи з‘єднаємо великий наш народ» на трьох стелажах з розділами «Тернисті шляхи історії», »Сьогодення твоє, Добровеличківко», »Земляками створена краса», »Чому ж так часто доля України плаче». Біля виставки провідний бібліотекар Велікан Н.М. провела огляд літератури «Україна.25 років Незалежності».

А для користувачів – дошкільнят та учнів 1-4 класів  була розгорнута виставка «Ти будеш жити Україна,країна щастя і добра».  Огляд літератури провела для молодших дітей бібліотекар-бібліограф     Смоктій О.М.  «Це твоя і моя Україна»




Гулянки-забавлянки


     «Хто багато читає, той відгадає» - під такою назвою проводилася  гра в районній бібліотеці для дітей.  Бібліотекар  підготувала цикл загадок про літо,про відпочинок. Дітвора дуже полюбляє  відгадувати загадки, і це приносить їм радість.
Франко Іван
         Іван Якович Франко народився 27 серпня 1856р. у підгірському виселку Нагуєвичі Дрогобицького повіту в родині сільського коваля.
       
Вчився він у сільській школі, спочатку в Нагуєвичах, а потім у Ясениці Сільній, у Губичах; з 1864 по 1867 рік — у Дрогобицькій школі василіян, а далі в гімназії, яку закінчив 1875р.
        Його батько, Яків Іванович, помер, коли І. Франкові було лише близько одинадцяти років. Саме про смерть батька у 1871р. Франко написав свій перший вірш. Вітчим добре поставився до свого пасинка і дав йому змогу продовжувати навчання. Та невдовзі в молодого гімназиста померла й мати (1872 року), яку він дуже любив і присвятив їй свої згадки у вірші «Пісня і праця» (1883р.), у поемі «Гадки на межі» (1881p.).
       
 І після смерті матері Івана Франка вітчим, одружившись вдруге, не змінив свого ставлення до пасинка й допомагав йому продовжувати навчання. 26 липня 1875 року Іван Франко закінчує Дрогобицьку гімназію й одержує атестат зрілості.
      
       
  Уже з дитячих років «Кобзар» Т. Шевченка став його улюбленою книгою. У гімназії Франко глибоко цікавиться й знайомиться з літературою польською, німецькою, французькою, із латинськими класиками.
       
  Улітку 1874 року І. Франко подорожує вперше самостійно по Підкарпаттю (Лолин, Тур'я, Волосенки і т. д.) і робить фольклорні записи, а восени 1875 року вступає на філософський факультет Львівського університету.
       
   Ще гімназистом він друкує свої перші літературні твори в студентському університетському журналі у Львові «Друг».  Доноси галицьких реакціонерів спричинилися до першого арешту І. Франка та членів редакції журналу «Друг». Після звільнення з тюрми (він просидів у тюрмі майже 8 місяців до суду, а засуджений був на 6 тижнів арешту) І. Франко, що був до того «соціалістом по симпатії, як мужик», включається в соціалістичний і робітничий рух Галичини.
       
   Разом з М. Павликом І. Франко починає видавати журнал «Громадський друг», у якому друкує свої вірші.
       
   Наприкінці 1878 року І. Франко став редактором органу друкарів «Praca» і перетворює його на орган всіх робітників Львова      
       
  У березні 1880 року І. Франко виїжджає в Коломийський повіт. У дорозі письменника вдруге заарештовують у зв'язку з судовим процесом, що його вів австрійський уряд проти селян в Коломиї.      
       Повернувшись після таких «мадрівок» до Львова, І. Франко бере участь у робітничій газеті «Praca», пише соціалістичну програму «Чого хоче Галицька робітницька громада». У газеті «Praca» латинськими буквами опублікував І. Франко свій знаменитий вірш «Гімн» («Вічний революціонер»).
                                                                                                         
         У 1886 році в Києві, у колишній колегії Галагана «у позиченому сурдуті» І. Франко обвінчався з курсисткою Ольгою Хорунжинською і повіз молоду дружину до Львова.                    
        У червні 1893 року йому присуджено наукову ступінь доктора філософії.
1893 року І. Франко видає друге, доповнене, видання збірки «З вершин і низин».
      
   На останнє п’ятиріччя ХІХ ст. припадають три поетичних збірки І. Франка: «Зів’яле листя» (1896р.), «Мій Ізмарагд» (1898р.) та «Із днів журби» (1900р.).
              Свідченням високого авторитету письменника є святкування 25-річного ювілею літературної діяльності І. Франка, влаштоване з ініціативи прогресивної молоді.      
       
      У ювілейний рік І. Франко видає збірку поезій «Мій Ізмарагд». На цей же час припадає і написання ряду інших великих поетичних творів І. Франка, зокрема поеми «Похорон» (1899р.).На початку 90-х років виходять збірка поезій «Із днів журби» (1900р.), повість «Перехресні стежки» (1900р.) та інші.
                У 1913 році розпочались ювілейні святкування сорокаліття літературної діяльності письменника, готувалися до видання ювілейні збірники. Та перша світова війна обірвала їх видання (збірник «Привіт Іванові Франкові в сорокаліття його письменницької праці 1874 — 1916 pp.» вийшов у Львові 1916p.).
       
         Здоров'я письменника все гіршало. Він виїжджав на лікування в Карпати, був у Києві, в Одесі (1913p.),       
                За весь час своєї діяльності І. Франко видав сім збірок поезій та цілий ряд поем і величезну кількість перекладів з світової літератури. Чимало його поетичних творів не друкувалися в збірках, а лише в періодичній пресі або ж залишилися в рукописах.
             
       
         28 травня 1916 року Іван Якович Франко закрив навіки свої світлі стомлені очі. 31 травня 1916 року труна з тілом Франка була тимчасово поставлена в орендованому склепі. Лише через десять літ, 1926 року, останки Франкові були перенесені на вічний спочинок у могилу на Личаківському кладовищі.
      
       1964 року перед фронтоном Львівського університету імені Івана Франка поставлено Франкові пам'ятник.




На природу та читай


     Влітку весело проводити час. А якщо ще й з книгою чи журналом та на природі. Дитячий майданчик,що біля бібліотеки для дітей якраз для цього. Бібліотекарі на майданчику часті гості, вони приходять туди з газетами , журналами та книгами. Діти між іграми, та й їх батьки з задоволенням переглядають та перечитують літературу, а також беруть участь в літературних вікторинах, іграх, що приготували для них бібліотекарі.







В цьому році ми святкуємо 25-й рік незалежності нашої держави. Українці довго виборювали це право, а так як ми волелюбний та справедливий народ, ми досягли свого. 24 серпня 1991 року позачерговою сесією Верховної Ради УРСР було ухвалено документ, яким проголошено незалежність України та створення самостійної української держави. Ми вже чимало пережили за 25 років, а саме основне, доказали всьому світу, що ми варті того, щоб називатися незалежними. Кожен може з гордістю носити звання українця, адже Україна це велика та непереможна держава, якою ми маємо пишатися. Ви маєте пам'ятати це не тільки 24 серпня, а й кожного дня. 
Кінотеатрик «Мультляндія для малят»

    Літний відпочинок дітвора з задоволенням проводить у бібліотеці для дітей. Щочетверга їм показують мультфільми на великому екрані.
А до 25-річчя Незалежності України в районній бібліотеці для
дітей проходить місячник показу українських мультфільмів. І 
розпочали з показу мультфільмів про козаків «Як козаки куліш варили», як козаки по сіль ходили» та інші. Діти з веселим задоволенням передивлялися улюблені мультфільми і брали участь в їх обговоренні. Весело влітку в бібліотеці: можна і мультики подивитися, книги з журналами  почитати, погуляти на комп’ютері  або скласти пазли.