все про фінанси

середу, 10 травня 2017 р.

Пройшла війна стежками долі

Пройшла війна стежками долі Там, де тепер цвітуть сади, Де хліб росте на мирнім полі, Війна залишила сліди.  Вогонь війни спалив чимало  І юних доль, і чистих мрій.  Лише надія не вмирала,  Коли солдати йшли у бій.     

   Друга світова війна (01.09.1939 – 02.09.1945) – найкривавіший глобальний конфлікт, у ході якого загинуло за різними оцінками від 50 до 85 мільйонів людей.      

   Внесок саме українців у Перемогу над нацизмом дуже вагомий. Серед солдат Радянської армії українців - понад 6 млн.; дуже багато українців і вихідців з України, перебували у військових з’єднаннях інших держав: Польщі – 120 тис. у 1939 р., були українці і серед вояків США до 80 тис. у 1945 р., Канади – до 45 тис. у 1945 р., Франції – до 5 тис. у 1940 році.

   Такими словами розпочалась година-пошана в районній бібліотеці для дітей.  Страшні сліди залишила Друга Світова війна. За ці роки в Україні загинув кожен шостий громадянин. Хто візьметься підрахувати, скільки вони могли б зробити, скільки б могли пізнати радісних хвилин...       

   На захід було запрошено сина ветерана ІІ світової війни Донія Григорія Івановича, Донія Анатолія Григоровича – історика, краєзнавця, публіциста, який випустив вже декілька книг із спогадами  наших земляків про роки війни. Цього разу він представив  книгу «Листи з минулого. Пам'ять у конверті». Це книга – збірка  відвертих листів та поглядів на ті події із історичних та трагічних часів літа 1941 – го колишнього вчителя математики із Добровеличківщини  Глущенка Степана Федоровича.                        

   Анатолій Григорович, знаючи дуже багато про ті страшні сторінки історії, цікаво розповідав учням 8-х класів і про книгу, про свої пошуки  як краєзнавця та історика. Його слова про те, що юне покоління, прочитавши книгу, відкриє для себе щось нове, задумається і переосмислить факти з нашої історії, згадає про 7 млн. українців, які віддали своє життя за Перемогу, глибоко запали в душі підлітків і залишили слід на все життя.Пам’ятаємо, що вони загинули і за себе і за нас. Всі вони мали імена і близьких…








Немає коментарів:

Дописати коментар